Tweed - istoria țesăturii, cunoașterea pe scurt

Istoria modei cunoaște multe modele, dar probabil că nu există mai ușor de recunoscut decât tweed. Acest model este luat de un material țesut din fire groase de lână. Țesătura sa are o structură foarte strânsă, twill. Cel mai adesea, tweed-ul este țesut în conformitate cu modelul herringbone. Ei spun că clasicii nu ies niciodată din modă și există puține materiale expresive precum tweed.

Este pe desktop-urile multor designeri contemporani. Indiferent dacă ocazia este formală sau mai casual, tweed-ul este întotdeauna o alegere bună și elegantă.

Material de tweed sau de unde provine?

Originile materialului de tweed datează din vechea Scoție. A fost acolo că țesătura de lână a început să fie folosită în acest fel, în special pe una dintre insulele occidentale, Harris. În general, tweedul a fost un material utilitar folosit în zilele mai reci, care este abundent în Scoția. Era țesută acasă, iar dacă cineva avea o lipsă de lână, o schimba. De-a lungul timpului, lâna a devenit un fel de monedă în Scoția. Materialul de tweed își datorează numele întâmplării. În 1830, un comerciant englez a interpretat greșit termenul "tweels" ca Tweed – numele unui râu scoțian. Numele a prins și a luat Anglia cu asalt, apoi întreaga lume occidentală. La fel ca materialul de tweed în sine.

Proprietățile și avantajele materialului de tweed

Tweed este un material plăcut și moale la atingere și foarte flexibil. Majoritatea croitoreselor recunosc că funcționează cel mai bine cu această țesătură. Țesătura are proprietăți higroscopice ridicate, este elastică și foarte rezistentă la uzură – tweed-ul nu se șifonează doar prin purtarea lui. Conduce bine căldura, este confortabil de utilizat și își păstrează aspectul de mulți ani. Problema poate fi un preț ușor mai mare și faptul că tweed-ul natural este uneori atacat de molii.

Tweed – țesătură în diferite tipuri

În vremurile scoțiene, tweed-ul era făcut din lână de oaie, înfășurat pe fire brute. Acestea au fost vopsite în nuanțe naturale și apoi țesute în faimosul model. Unii oameni îl numesc "picioare de cioară". Și cum arată astăzi materialul modern de tweed?

Harris Tweed

Acest soi se referă la începuturile tweed. Se caracterizează prin rugozitatea țesăturii, dar pe de altă parte este foarte durabilă. În vremurile scoțiene, era un atu special. O schimbare pentru persoanele cărora le plac țesăturile naturale și tehnicile primitive.

Cheviot și Shetland

Acest soi își datorează numele regiunii Shetland și speciilor de oi din care a fost obținută lână pentru materialul de tweed. În vremurile vechi, oile cheviot au fost crescute în Highlands scoțiene. Apropo, ele sunt numite la fel – Cheviot. Din aceste oi, lâna era extrem de groasă, grea și cu fire grosiere. De asemenea, are o strălucire atât de interesantă și discretă. Acest soi este cel mai potrivit pentru producția de îmbrăcăminte durabilă pentru expediții montane, excursii sau supraviețuire.

Shetland

Acest soi, la rândul său, provine de la oi găsite în arhipelagul cu același nume. Lana de la aceste oi este foarte moale, plăcută la atingere și atât de pufoasă. O alegere bună dacă avem de-a face cu pielea sensibilă.

Pepita

Uneori se numește "dinte de câine" sau doar "picior de pui". Astăzi, este înțelegerea clasică a ceea ce este materialul tweed. Fancy, două culori, înclinate. Ales în special de femei, baza pentru înțelegerea modei britanice.

Donegal

Din nou, soiul de tweed își datorează numele geografiei, de data aceasta din Irlanda. Acest tweed are multe forme – herringbone, houndstooth, pestriț sau supus. Donegal a fost un loc în care cultura tweed sa dezvoltat de-a lungul secolelor. Efectele sunt uimitoare – uitați-vă doar la țesăturile din fire mai deschise și mai întunecate, intercalate suplimentar cu alte culori. Din nou – materialul cel mai frecvent ales de femei.

Țesătură Chanel

În secolul al XX-lea, jacheta chanel a devenit destul de faimoasă. Este un articol de îmbrăcăminte din tweed moale și fiecare piesă avea un model unic. Evocă asociații de costume. Este foarte elegant și este, de asemenea, sinonim cu acesta în înțelegerea de astăzi a modei. Își datorează numele unui designer celebru care a folosit adesea material scoțian de tweed în desenele sale, aducând utilizarea sa la rang de artă.

Comentarii ()

Încărcare...