Poliester – ce este acest material și care sunt proprietățile sale?

Îl întâlnim în fiecare zi. Unii îl plac, alții îl urăsc. Ce este poliesterul? Cum se formează? Are mai multe avantaje sau poate dezavantaje? S-ar putea să fi auzit vreodată că este rău pentru mediu – este adevărat? Vom încerca să răspundem la aceste și la alte întrebări care orbitează poliesterul în această postare pe blog. Vă invităm să citiți!

Poliester - ce este acest material?

Să începem cu un pic de chimie. Poliesterii sunt polimeri obținuți din monomeri (compuși cu greutate moleculară mică). Acestea au multe aplicații în industrie, inclusiv textile. Scriem despre modul în care se face poliesterul de mai jos.

În ceea ce privește materialul în sine, este unul dintre cele mai frecvente - îl veți găsi în fiecare magazin de îmbrăcăminte, precum și în magazinele de țesături. De asemenea, îl veți găsi în majoritatea garderobelor pentru femei. Poate fi folosit singur - poliester 100% sau ca adaos la alte materiale , de exemplu țesături de bumbac. Interesant, această fibră sintetică are proprietăți oarecum similare cu bumbacul.

Poliester pur - ce material este? Țesăturile din poliester au argumente pro și contra (pe care le vom discuta mai târziu). Faptul este, totuși, că poliesterul de calitate slabă poate să nu fie cel mai plăcut de purtat. Prin urmare, dacă intenționați să coaseți o rochie sau o cămașă din acest material, de exemplu, ajungeți la material poliesteric de înaltă calitate. O puteți găsi, de exemplu, în magazinul nostru online.

Câteva cuvinte despre istoria poliesterului

Știți deja mai mult sau mai puțin ce este poliesterul. Acum am dori să vă prezentăm pe scurt istoria sa. Puțini oameni sunt conștienți de faptul că acest material însoțește omenirea de aproape 80 de ani (de la data publicării acestui text). Deci, să aruncăm o privire de unde a venit de fapt poliesterul în hainele pe care le purtăm astăzi, în secolul 21.

Primele experimente pe materiale sintetice au fost efectuate încă din anii 30 ai secolului al XX-lea. Cu toate acestea, abia în 1941, în timpul celui de-al doilea război mondial, PET-ul - un tip de polimer termoplastic - a fost brevetat în Manchester. Doi chimiști britanici sunt responsabili pentru acest lucru: James Tennant Dickson și John Rex Whinfield. După ceva timp, au fost dezvoltate și alte versiuni de poliester, dezvoltate de chimiști din America și Uniunea Sovietică.

La început, nu a fost foarte popular. A câștigat-o puțin mai târziu, în anii '70, când a câștigat chiar numele unui material miraculos (care nu trebuie călcat) și a domnit lângă pantofi cu platformă, pantaloni evazați și alte elemente caracteristice acestei epoci. Cu toate acestea, anii săi de aur nu au durat mult. De-a lungul timpului, poliesterul și-a pierdut reputația și a început să se spună că este incomod și, în plus, ieftin și lipicios. Deși acest lucru ar fi putut fi cazul în trecut, o astfel de opinie este nedreaptă față de materialele poliesterice moderne, de înaltă calitate.

Astăzi, se atrage atenția asupra faptului că producția sa dăunează mediului, deoarece poliesterul este produs din petrol neregenerabil. Din acest motiv, este adesea demonizat pe nedrept, și totuși poliesterul poate proveni din reciclare ... Pe de altă parte, bumbacul , adesea pus în opoziție cu acest material artificial, nu este, de asemenea, cea mai bună soluție pentru planetă în multe cazuri. Producția sa necesită adesea utilizarea unor cantități mari de pesticide și apă. Se spune că irigarea câmpurilor de bumbac este principala contribuție la micșorarea Mării Aral.

Obținerea poliesterului

Am răspuns deja la întrebarea adesea căutată de utilizatorii de internet: poliester - ce este acest material? De asemenea, am promis să discutăm despre modul în care este realizat acest material. Vă explicăm mai jos.

Producția de poliester are loc în timpul sintezei anumitor esteri, alcooli și acizi. Cu toate acestea, aceste concepte bine cunoscute din chimie nu înseamnă prea mult pentru cetățeanul mediu. Pentru a spune pur și simplu, poliesterul este fabricat din țiței supus uneia dintre cele trei reacții chimice. Inițial, este sub formă de fulgi mici care se topesc la temperaturi ridicate. Fibrele sunt obținute din firele de picurare  și uscare. Mai târziu, ele pot fi întinse și, de asemenea, li se poate da aspectul dorit.

După cum am menționat mai devreme, poliesterul poate fi, de asemenea, reciclat. Întrebarea dacă poliesterul este un material bun sau dacă este de fapt atât de dăunător pentru planetă este lăsată la judecata individuală.

Pro și contra acestui material

Știți deja ce este poliesterul și îi cunoașteți istoria. Am menționat deja că are atât avantajele, cât și dezavantajele sale, ceea ce îi face pe unii oameni să-i placă și pe alții să-l urască. Să aruncăm o privire la ambele.

Avantajele poliesterului Dezavantaje ale poliesterului
  • Elasticitate ridicată - acest material nu se deformează sau se întinde.
  • Rezistența la riduri - adesea nu trebuie călcată.
  • Este higrofob - nu absoarbe umezeala și se usucă rapid.
  • Este foarte durabil - poate rezista foarte mult.
  • Rezistența la pete - este rezistentă la murdărie și poate fi spălată chiar și în apă rece.
  • Este ușor - perfect pentru rochii de vară, de exemplu.
  • Este accesibil.
  • Poate deveni static și poate strica coafuri complicate.
  • Este relativ inrespirabil - puteți transpira în el.
  • Este inflamabil - ar trebui să fii foarte atent cu orice sursă de foc și jar.

Poliester pentru sportivi și multe altele

Este poliesterul un material bun pentru sportivi? Se pare că este - este folosit cu nerăbdare la coaserea hainelor sportive. Dacă materialul este de înaltă calitate:

  • permite corpului să respire liber,
  • fitilurile transpiră bine fără formarea de pete umede,
  • Protejează eficient împotriva vântului și a ploii.

În zilele noastre, poliesterul din haine are o gamă largă de aplicații - lenjerie de corp, impermeabile, lână... Chiar nu este greu să o găsești. Merită să ne amintim că în zilele noastre acest material nu seamănă cu poliesterul demonizat, incomod din anii '70.

Nu vă fie frică de poliester!

Cineva ar dori să spună ce fel de material este - poliester! Poate avea multe utilizări - de la rochii aerisite, prin lână călduroasă, până la paltoane impermeabile și rezistente la vânt. Sperăm că veți obține o mulțime de informații utile despre poliester din articolul nostru. De asemenea, vă invităm să faceți cumpărături în magazinul nostru online, unde veți găsi multe materiale fantastice, nu numai poliester.

Comentarii ()

Încărcare...